Idézetek az Accrai Hitvallásból

A Református Világszövetség nagygyűlésén elfogadott nyilatkozat, az úgynevezett Accrai Hitvallás legfontosabb kijelentéseinek válogatása

Az idők jelei

"Az idők jelei mind riasztóbbak, amire magyarázatot kell találnunk. Az élet fenyegetettségének alapvető okai elsősorban a politikai és katonai hatalom által védelmezett igazságtalan gazdasági rendszer termékei. A gazdasági rendszerek élet és halál kérdésévé váltak."

"Megbotránkoztató világban élünk, mely tagadja, hogy Isten mindenkit életre hív. A leggazdagabb 1% éves jövedelme azonos a legszegényebb 57%-áéval, és naponta 24 000 ember hal meg a szegénység vagy alultápláltság következtében. A szegény országok adóssága egyre növekszik, annak ellenére, hogy eredeti tartozásuk többszörösét fizették már vissza. A gazdasági erőforrásokért folytatott háborúk milliók életét követelik, miközben több millióan halnak meg járványok következtében, melyeket megelőzhetnénk. Az AIDS globális terjedése a világ minden részét sújtja, és legsúlyosabban a szegényeket érinti, akik számára a megfelelő gyógyszerek elérhetetlenek. A szegények többsége nő és gyermek; és növekszik az abszolút szegénységben élők száma, akik napi egy dollárnál kevesebből élnek."

"A határtalan növekedés politikája az iparosodott országokban, és a multinacionális cégek haszonszerzésre való törekvése kifosztotta a termőföldeket és tönkretette a környezetet. 1989-ben naponta tűnt el egy faj a földről, 2000-ben már óránként. Klímaváltozás, a halállomány megfogyatkozása, erdőpusztulás, talajerózió, az ivóvízkészletek fenyegetettsége találhatók a veszedelmes következmények között. A közösségek széthullottak, a megélhetési lehetőségek eltűntek, a partvidékeket és a csendes-óceáni szigetvilágot áradások fenyegetik, a viharok egyre pusztítóbbak. Az egészséget és a környezetet nagy erősségű radioaktív sugárzás veszélyezteti. Az életformák és a kulturális ismeretek üzleti haszonszerzés célját szolgálják."

 

A neoliberális ideológia

"E válság közvetlenül kötődik a neoliberális gazdasági globalizációhoz, mely az alábbi meggyőződéseken alapul: a korlátlan verseny, a fogyasztói szemlélet, a korlátlan gazdasági növekedés és vagyonfelhalmozás a leghasznosabb az egész világ számára; a magántulajdon birtoklása nem jár közösségi kötelezettségekkel; a tőkespekuláció, a piac liberalizálása és deregulációja, a köztulajdonban lévő termelőeszközök és a nemzeti vagyon privatizációja, a külföldi befektetésekhez és importhoz való korlátlan hozzáférés lehetősége, az alacsony adók és a szabályozatlan tőkemozgás hozhat gazdagságot mindenki számára; a társadalmi kötelezettségeket, a szegények és gyengék védelmét, a szakszervezeteket és az emberek közötti szerveződéseket alá kell rendelni a gazdasági növekedés folyamatának és a tőkeakkumulációnak."

"Ez az ideológia azt állítja magáról, hogy nincs alternatívája, vég nélküli áldozatokat követelve a szegényektől és a teremtett világtól. Azzal a hamis ígérettel kecsegtet, hogy a gazdagság és a gyarapodás megteremtése által képes megmenteni a világot. Hangoztatja az élet feletti korlátlan hatalmát, és teljes engedelmességet követel, ami a bálványimádással egyenértékű."

 

Az USA globális birodalma

"Ahogy a piac, úgy az azt védő politikai és jogi rendszerek is globálissá válnak. Az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek kormányzatai a nemzetközi pénzügyi és kereskedelmi szervezetekkel (Nemzetközi Valutaalap, Világbank, Világkereskedelmi Szervezet) közösen politikai, gazdasági és katonai szövetségekben védelmezik a tőketulajdonosok érdekeit."

"Látjuk a drámai összekapcsolódást a gazdasági válság és a gazdasági globalizáció és geopolitika neoliberális ideológia által támogatott integrációja között. Egy globális rendszerről van szó, amely a hatalommal rendelkezők érdekeit védi. Elkápráztat és hatása alatt tart mindnyájunkat. Ráadásul, bibliai kifejezéssel élve, a tőkefelhalmozásnak e rendszere a szegények kárára szemben áll Istennel, és felelős az emberi szenvedésért, ami megelőzhető lenne. A neve Mammon. Jézus ezt mondta nekünk: „Nem szolgálhattok Istennek és a Mammonnak” (Lk 16,18)."

 

Hitvallástétel sürgető volta

"A hitbéli elköteleződés számos módon kifejezést nyerhet a helyi és a teológiai hagyományoknak megfelelően: mint hitvallás, a hit közös megvallásának folyamata, mint hitbéli állásfoglalás, mint hűség Isten szövetségéhez. Mi a hitvallást választottuk; nem a klasszikus tanbeli hitvallás értelmében, hiszen a Református Világszövetség nem is tehet ilyen hitvallást, hanem azzal a szándékkal, hogy megmutassuk a szükségességét és a sürgősségét a mai világ kihívásaira és a debreceni találkozó felhívására adott cselekvő válasznak. Arra hívjuk a tagegyházakat, hogy fogadják és feleljenek közös tanúságtételünkre."

"Református hagyományaink talaján állva és látva az idők jeleit, a Református Világszövetség Nagygyűlése megerősíti, hogy a globális gazdasági igazságosság alapvető eleme Istenbe vetett hitünk sértetlenségének (integritásának) és Krisztusi tanítványságunknak. Hiszünk abban, hogy hitünk integritása forog kockán, ha hallgatunk, vagy semmit sem teszünk a mostani neoliberális gazdasági rendszerrel szemben, ezért hitvallást teszünk Isten és egymás előtt."

 

A neoliberális kapitalizmus elítélése

"Ezért elutasítjuk a globális neoliberális kapitalizmus által bevezetett jelen gazdasági rendet, és minden más gazdasági rendszert, beleértve a tervgazdaságokat is, melyek szembeszegülnek Isten szövetségével, kizárva a szegényeket, a sebezhetőket és a teremtett világ egészét az élet teljességéből. Elutasítjuk minden olyan gazdasági, politikai vagy katonai hatalom igényét, amely aláássa Isten egyedüli, legfőbb hatalmát és ellentétes Isten igazságos törvényével."

"Ezért elutasítjuk a neoliberális gazdasági rendszernek a féktelen fogyasztásra, a versengő kapzsiságra és önzésre épülő kultúráját, vagy bármely más rendszert, amely magát alternatíva nélkül valónak hirdeti."

"Ezért elutasítunk minden olyan ideológiát vagy gazdasági uralmat, amely a hasznot az emberek elé helyezi, nincs tekintettel valamennyi teremtményre, és kisajátítja azokat a javakat, melyeket Isten mindannyiunknak szánt. Elutasítunk minden olyan tanítást, amely az Evangéliumok alapján igazolja azokat, akik támogatják az effajta rendszereket, vagy nem állnak ellen nekik."

"Elkötelezzük magunkat amellett, hogy létrehozzunk egy globális szövetséget a gazdasági igazságért és a földért Isten háztartásában."

 

Tagegyházak felelőssége

"A Nagygyűlés a szövetséges viszony alapján felhívja a tagegyházakat, hogy vállalják magukra e hitvallás értelmezésének nehéz és prófétai feladatát helyi közösségeikben."

"A Nagygyűlés buzdítja a tagegyházakat, hogy ültessék át gyakorlatba e hitvallás következményeit a Közügyek Bizottsága gazdasági igazságosságra és ökológiai kérdésekre vonatkozó ajánlásainak követésével."

"Ezennel ünnepélyesen kijelentjük, hogy elkötelezzük magunkat, időnket és energiánkat a gazdaság és a föld megváltoztatására, megújítására és helyreállítására. Az életet választjuk, hogy élhessünk mi és utódaink (5Móz 30,19)."

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.