100 éves a Pécsi Református Kollégium

2016. október 22., szombat

Fennállásának századik évfordulóját ünnepelte a Pécsi Református Kollégium idén októberben. Az évfordulóról emléktábla avatással és hálaadó ünnepséggel emlkeztek meg az iskola dolgozói és tanulói.

A Pécsi Református Kollégium (PRK) jogelőd intézménye, a Felsőbaranyai Református Egyházmegye által alapított polgári leányiskola és internátus 100 évvel ezelőtt, 1916. október 2-án kezdte meg első tanévét. A jubileumra emlékezve az intézmény emléktábla állítással egybekötött hálaadó ünnepséget tartott Siklóson és Pécsett október 5-én.

Siklóson a Sztárai Mihály Református Általános Iskola előtt Komlósi Péter, a fenntartó Siklós-Máriagyűdi Református Társegyházközség lelkipásztora, Kádár Péter, a PRK főigazgatója, Vargáné Józsi Anita, a siklósi iskola igazgatója és Pintérné Lázok Orsolya, az igazgatótanács elnöke köszöntötte a jelenlevőket. Ács Marianna, a Baranyai Református Egyházmegye levéltárának vezetője a siklósi református polgári leányiskola kezdeteivel és későbbi történetével ismertette meg a jelenlevőket. A siklósi iskola diákjainak műsora után az emléktábla leleplezésére és megkoszorúzására került sor. Ezután a résztvevőket szeretetvendégségen látták vendégül a siklósi iskola vezetői.

A pécsi emléktáblát Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár, az igazgatótanács elnöke és Győrfi Bálint, a Baranyai Református Egyházmegye lelkészi főjegyzője leplezte le. A koszorúzást követő hálaadó ünnepség meghívottai között szerepeltek a polgári leányiskola volt növendékei is. Az alkalom istentisztelettel kezdődött, amelyen Győrfi Bálint egyházmegyei főjegyző hirdette Isten igéjét. Hoppál Péter államtitkár köszöntő beszéde után a „Reformáció 500” alkalmából szervezett Sztárai Programot Kádár Péter, a Kollégium főigazgatója nyitotta meg. Ezután Ács Marianna, az egyházmegyei levéltár vezetője tartott elődást „Epizódok a Felsőbaranyai Református Egyházmegye polgári leányiskolájának és internátusának múltjából” címmel.

Az ünnepségen Hoppál Hunor és Szilágyi Levente 10.b. osztályos tanulók bemutatták „Dédanyáink szorgalma, avagy mi állt anno a jeles mögött?”  című, diavetítéssel kísért előadásukat, amivel szeptember 23. és 25. között Debrecenben, 4. helyezést értek el a Református Tehetséggondozó Alapítvány és a Debreceni Református Kollégium által szervezett „Rejtőzködő kincseink” című tudományos diákköri konferencián.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.