Gyűlnek az adományok a leégett nagydobronyi imaháznak

2018. szeptember 08., szombat

A júliusban leégett nagydobronyi református imaház újjáépítésére a Magyarországi Református Egyház országos gyűjtést indított, melyre a református egyházközségek nyitott szívvel feleltek és eddig összesen 26,6 millió forintot adományoztak a Magyar Református Szeretetszolgálaton keresztül. A támogatásról pénteken szerződést írt alá Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke.

„Nagy örömmel vagyok itt Nagydobronyban, mert a Magyarországi Református Egyház gyülekezetei adományokat gyűjtöttek a leégett gyülekezeti terem újjáépítésére. Megrendítő, hogy a Zsinat elnökségének nyári felhívására ilyen készséggel és adakozó kedvvel válaszoltak a magyarországi gyülekezetek. Továbbra is várjuk még az adományokat és reméljük, hogy hamarosan újjáépülhet az, ami a nyári katasztrófában megsemmisült és ezzel tovább folytatódhat ez a nagyon értékes misszió” – mondta a szerződéskötés kapcsán Bogárdi Szabó István a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke.

Az adakozás mértéke hálával töltötte el Zán Fábián Sándort, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspökét is, aki azt mondta: bár még a mai napig nem derült ki, honnan eredt és miért történt a tűzeset, ami miatt megtorpanhat és széteshet a közösségben évtizedekkel ezelőtt elkezdődött misszió, mégis hálás a gyors segítségnyújtásért. Így van remény arra, hogy újjáépíthetik az imaházat és az óvodai részt és ezzel újra lehet egy olyan hely, ahol a gyerekek tanulhatnak, étkezhetnek és a téli időszakban meleg körülmények között tölthetik az idejüket – valamint hitéleti szempontból is fontos, hogy az imaház újra a gyülekezet rendelkezésére álljon. „Hálás szívvel köszönjük az adományt és igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy minél hamarabb és minél ésszerűbben használjuk fel ezt a támogatást, és a gyermekek számára biztosított lehessen az oktatási-nevelési feltétel” – tette hozzá.

A szerződés ünnepélyes aláírását követően a küldöttség ellátogatott az óvodába, ahol megismerhették a helyi közösséget és a gyülekezet szolgálatát, valamint az óvodások műsorral kedveskedtek az egyházi vezetőknek.

A Magyarországi Református Egyház a gyűjtés koordinálására a Magyar Református Szeretetszolgálatot kérte fel, melynek kuratóriumi elnöke, Oláh István a szerződés aláírásakor hangdúlyozta: a szervezet számára nagyon fontos és lényeges szolgálati terület Kárpátalja, ezért mindig örülnek, ha segíthetnek a helyi közösségeknek. Ezután a lelkipásztor Márton Luther King szavait idézte, hozzátéve, hogy szeretné, ha a kárpátaljaiak tudnák, hogy a Magyar Református Szeretetszolgálatra mindig számíthatnak és soha ne kellene megtapasztalniuk az idézet igazságát: „Bajban nem az ellenségeink hangja a legnagyobb fájdalom, hanem a barátainknak a csendje.”

jobbadni.hu

Július 15-én hajnalra virradóra a kárpátaljai nagydobronyi déli cigánytelepen leégett a református imaház és a hozzá tartozó óvoda. Az óvodába mintegy hatvan roma gyerek járt, akiket a helyi állami óvoda telítettség miatt nem tud fogadni. Komoly hiányt pótolt a térségben a református egyház óvodája és imaháza, hiszen azok a cigánygyerekek, akik ide jártak a telepről, később az iskolában is jól teljesítettek – ezért is fontos, hogy az intézmény újra fogadhassa a gyermekeket.

A támogatásra továbbra is szükség van, adományaikat eljuttathatják online adományozással az oldalon vagy átutalással a 10702019-85008898-51100005-ös számlaszámon keresztül “Nagydobrony” megjegyzéssel.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.