Sztárokkal startolt az idei 72 óra

2017. október 13., péntek

Meglepetéskoncert, a kisfilmpályázat eredményhirdetése, bátorító szavak, önkénteskedés az idei 72 óra komrpomisszum nélkül megnyitóján. Több mint 300 önkéntes projekt, közel 8000 résztvevővel valósul meg október 12. és 15. között Magyarországon az ökumenikus kezdeményezésnek hála.

Csütörtökön délután a Tesla Budapest Klubban kezdődött az idei 72 óra. A jubileumi rendezvényt megnyitó sajtótájékoztatón Darvas Mártonfőkoordinátor köszöntötte a megjelent önkénteseket: „Nagyon nagy dolog, hogy itt vagytok, hogy 3 napotokat embertársaitokra szánjátok." Kiemelte a három történelmi egyház támogatását, és azt is, hogy idén több mint 300 projekt, közel 8000 résztvevővel valósul meg cseh és horvát önkéntesek bekapcsolódásával. „Mi vagyunk az elsők a 10 ország közül, ahol 72 órát rendeznek, akik elérték a rendezésben ezt a kerek számot" – mondta a kerek évfordulóra utalva. Az idén 10 éves kezdeményezés történetét ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

A Margaret Island tagjai – akik a 72 óra idei fővédnökei – Lábas Viki és Füstös Bálint is köszöntötték az önkénteseket. „Holnap már kerítésfestéssel kezdünk" – mondta Viki, majd hozzátette, hogy a zene is egy megfoghatatlan dolog, az is az adásról szól. Balázs kiemelte, hogy a „Margaret Island és a 72 óra közönsége abban is hasonlítanak, hogy mindkét tábor lelkes és segítőkész. Figyeljünk oda egymásra."

Horváth Boldi, a Kelemen Kabátban frontembere, a 72 óra idei másik fővédnöke idén nyáron lett 30 éves. Ebbe az életkorba lépve „ez a szám elgondolkodtatott, hogy mit tudok az emberekért tenni. Sorsszerűen jött a felkérés a 72 óra fővédnökségére, amit ezúton is köszönök. A társadalom mi magunk vagyunk. Ha jobb társadalmat szeretnénk létrehozni, akkor magunknak kell változni. Segíteni lélekemelő dolog, hozzuk divatba a jótékonyságot, mert megéri" – mondta Boldi. A frontember korábban nekünk is nyilatkozott az önkéntességről.

Székely János szombathelyi megyéspüspök egy idézettel buzdította a fiatalokat „Elegem van már a szép szavakból. Tegyünk végre valamit." Elmondta, hogy a társadalmunknak tettekből kell állnia, és egy boldog világ építéséhez jó emberek kellenek. Kiemelte, hogy a 72 óra arra tanítja a fiatalokat, hogy rájöjjenek a jó tettek erejére.

Gér András zsinati tanácsos, a Magyarországi Református Egyház nevében köszöntötte a fiatalokat. „Ti önkéntesek kiléptek a korszellem uralma alól – munkátokkal, szeretetetekkel pótoljátok a hiányokat ott, ahol a következő 3 nap alatt dolgozni fogtok. A legjobb befektetés az önkénteskedés, hiszen mások és mi is is gyarapszunk általa."

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke évek óta követi ennek a mozgalomnak a gyarapodását. Hiszi, hogy a következő három napban a 72 óra résztvevői tetteikkel fel fogják rázni a világot. „Köszönöm, hogy provokáció és jelek vagytok ebben a világban, és adtok magatokból, megosztjátok azt, amitek van!" – lelkesítette a fiatalokat.

A megnyitón köszöntőt mondott még Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár és Szeneczey Balázs, Budapest főpolgármester-helyettese. Az elmúlt évekhez hasonlóan a résztvevők itt kapták meg a következő három napban teljesítendő feladataikat, emellett a Több vagy, ha adsz filmpályázat nyerteseit is megismerhette a közönség. Az első helyezett a 16 éves, művészeti középiskolás Palánki Dávid Egy új nap című filmje lett. A második helyezést – az ugyancsak 16 éves – Doszpoth Viktor filmje nyerte el, a harmadik pedig Prajda Csaba alkotása lett. A zsűri különdíjat is osztott, amelyet a 18 éves Kovács Eszmeralda animációs kisfilmje kapott meg. A díjazott kisfilmeket le is vetítették.

A jubileumi 72 óra népszerűsítéséhez a közösségi médiában aktív, népes követőtáborral rendelkező fiatal youtuberek, úgy mint Gökler Kriszti (@krisztigokler), Sági Evelin (@avianarahl), Almási Petra (@almasipetra), Barabási Lizi (@veganlizm), Kinga (@4everyoung_channel) és Nasz Dani (@naszdani0411) is büszkén csatlakoztak. Videóik és képeik megosztásával és a rájuk irányuló figyelemmel nemcsak a 72 óra népszerűsítéséhez járultak hozzá, hanem közülük többen résztvevőként is jelentkeztek a háromnapos önkéntes akcióra. Almási Petra és Barabási Lizi nagy lelkesedéssel vetette bele magát a rájuk váró feladatokba, így közös csapat szervezésével készült az önkénteskedésre. Mindezek mellett a filmpályázat zsűrizésében is aktív szerepet vállaltak, szavazataikkal és véleményükkel segítették értékelni a beérkezett pályaműveket.

A megnyitó rendezvényen tárgyi adománygyűjtést is szervezett az önkéntes akció, amelyben budapesti szociális intézmények részére tartós eszközöket gyűjtöttek, és azokból csomagokat készítettek. Az önkéntesek a helyszínen fogadták a felajánlott íróeszközöket, füzeteket, játékokat, könyveket és bármi apró személyes ajándékot. Az akció fővédnökei – a Margaret Island zenekar és Horváth Boldi, a Kelemen Kabátban frontembere – meglepetéssel készültek, és a megnyitó végén minikoncertet is adtak a résztvevő önkénteseknek.

Az önkéntes akció eseményeit a 72ora.hu oldalon lehet követni.

reformatus.hu, fotó: Vargosz

Ez történik továbbiak →