Imahét a Krisztus-hívők egységéért

2018. január 20., címkék: imahét, fischl vilmos, imahét 2018, Ökumenikus imahét, meöt, ökumenikus imahét

Az ökumenikus imahét története az 1740-es évekre nyúlik vissza: ekkor döntötték el egy észak-amerikai gyökerű pünkösdi mozgalom képviselői Skóciában, hogy a többi keresztyén felekezettel együtt imádkoznak az összes egyházért a világon.

Megtapasztalható-e ma is a pünkösdi csoda?

2016. május 15., címkék: fischl vilmos, ökumenikus tanács (meöt), pünkösd, ifi

Dicsőítés, taizéi imaóra, közösség, Café El Mondo – ezekkel a szavakkal lehetne jellemezni a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) május 12-i zenés pünkösdi ifjúsági vigíliáját, melyen megélhettük, hogy a sokszínűségünkben Isten ma is összeköt bennünket a Szentlélek által.

Mi az egyház?

2014. július 14., címkék: ökumenikus tanács (meöt), interjú, egyházügyi törvény, fischl vilmos

A 2011-ben elfogadott egyházügyi törvény új megközelítést hozott az egyházi státusszal kapcsolatban. A napokban tíz egyházi státuszt igénylő felekezet kérelmét utasította el az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az evangelikus.hu egyházról, egyházi törvényről és az ökumenéről beszélgetett dr. Fischl Vilmossal.

Kárpátalján járt a MEÖT-főtitkár

2014. június 19., címkék: ökumenikus tanács (meöt), fischl vilmos, kárpátaljai reformátusok (kre), zán fábián sándor

Fischl Vilmos a feszült helyzetben lévő ukrajnai területen találkozott Zán Fábián Sándor püspökkel és a beregszászi magyar főkonzullal is.

Közel-Keleti egyházi tanácskozás

2013. május 25., címkék: fischl vilmos, szíria, egyházak világtanácsa (evt), ökumenikus tanács (meöt), közel-kelet

Libanonban, Bejrutban május 21 és 24 között az Egyházak Világtanácsa (EVT) és a Közel Keleti Egyházak Tanácsa (KKET) szervezett tanácskozást. Közel százötven egyházi vezető érkezett Bejrutba erre a négy napra, hogy elmondhassák véleményüket a térségben történt változásokról. A Szíriában kialakult helyzetről is szó volt.

Főtitkárok találkozója

2013. május 17., címkék: európai egyházak konferenciája (cec), találkozó, meöt, fischl vilmos

Az európai nemzeti tanácsok főtitkárai május 14. és 17. között Helsinkiben tartották éves értekezletüket. A találkozón tizennyolc főtitkár volt jelen. A szervező az Európai Egyházak Konferenciája és a vendéglátó ország, Finnország nemzeti tanácsa volt.

Ökumenikus főtitkári találkozó

2012. július 18., címkék: fischl vilmos, ökumenikus tanács (meöt)

Dr. Elisabeth Dieckmann, a Német Egyházak Tanácsának főtitkára látogatást tett a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa főtitkáránál, dr. Fischl Vilmosnál 2012. július 16-án és 17-én, Budapesten.

Józanabbul, mint a világiak

2012. június 18., címkék: ökumenikus tanulmányi központ, bölcskei gusztáv, ökumené, ökumene, Ökumené, fischl vilmos

„Ha segítség tudunk lenni Európának, akkor hűek maradunk a küldetésünkhöz" – mondta Bölcskei Gusztáv a keresztyénség és az Európai Unió viszonyáról. A Zsinat lelkészi elnöke az Ökumenikus Tanulmányi Központ (ÖTK) idei közgyűlésén tartott előadást a témában.

Az ökumenét képviselem

2012. január 24., címkék: fischl vilmos, Ökumené, ökumene, ökumené, ökumenikus tanács (meöt), interjú

„Az ökumenikus imahéten láthatják az emberek, hogy az egyházi vezetők egymás mellett állnak, együtt imádkoznak. Egyházvezetői szinten is megjelenik tehát a Krisztus-hívők egysége, és eljut hozzájuk az a nagyon fontos üzenet, hogy Krisztus ügye békességet és szeretetet tud teremteni” – hangsúlyozza Fischl Vilmos evangélikus lelkipásztor. A MEÖT január 1-jén hivatalba lépett főtitkárával az ökumenéről, az új egyházi törvény elfogadása utáni lehetőségekről és az egyházak nyújtotta biztonságról is beszélgettünk.

Új főtitkárt és elnököt választott a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa

2011. december 08., címkék: Ökumené, bóna zoltán, fischl vilmos, ökumene, ökumené, ökumenikus tanács (meöt), steinbach józsef

Tisztújításra került sor a a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) 2011. december 8-án megtartott éves közgyűlésén. Dr. Fischl Vilmos evangélikus lelkészt választották meg a szervezet főtitkárává, Steinbach József református püspököt pedig elnökké.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.